Приложението Webex 43.6 и по-нова версия използва следните обхвати на портове за източник, за да генерира трафик на мултимедия:

Срещи и разговори в приложението Webex :

  • Диапазон на аудио портовете за аудио и съдържание: 52 000–52 049
  • Диапазон на видеопорт за видео и съдържание: 52 100–52 199

Обаждания чрез Unified CM:

  • Диапазон на аудио портовете за аудио и съдържание: Конфигурация на Cisco Unified Communications Manager
  • Диапазон на видеопорт за видео и съдържание: Конфигурация на Cisco Unified Communications Manager

Обаждания чрез Webex Calling и разговори, хоствани от доставчик на услуги:

  • Диапазон на аудио портовете за аудио и съдържание: 8500–8598
  • Диапазон на видеопорт за видео и съдържание: 8600–8698

Това ви позволява да маркирате медийни пакети за QoS, като използвате диапазоните на портовете на източника и правилно да приоритизирате мрежовия трафик.

Ако използвате приложението Webex или приложението Webex и приложението за настолни компютри Webex Meetings в Windows, следвайте указанията в тази статия, за да го активирате ръчно при срещи и разговори в приложението Webex (тези инструкции не са приложими за обаждания и разговори в Webex Calling с помощта на Unified CM). Това включва разрешаване на приложението да използва новите диапазони на портовете на източника, конфигуриране на вашата защитна стена и задаване на препоръчани стойности на DSCP за трафик на мултимедия с помощта на шаблон за групови правила.

  • webex.msi: Можете да изберете тази опция в повечето ситуации. Пакетът инсталира само Webex App. Приложението Webex изтегля компонентите на настолното приложение за срещи, ако е необходимо. Има някои изключения, когато вместо това може да се нуждаете от пакета.
  • webexBundle.msi: Този пакет инсталира както приложението Webex , така и настолното приложение Webex Meetings . Използвайте пакетния пакет само в следните ситуации:
    • Инсталирате в защитена среда, която блокира компютрите на потребителите да изтеглят софтуер. Ако приложението Webex не може да изтегля компоненти за срещи, хората може да имат проблеми с използваемостта при присъединяването към срещи с приложението.
    • Все още не сте мигрирали напълно към приложението Webex и вашите потребители все още се нуждаят от отделното настолно приложение Webex Meetings .

 
Трябва да имате административни права на Windows, за да изпълнявате следните задачи.

Активирайте специални портове за източник на медия, докато инсталирате webex.msi или webexBundle.msi с помощта на параметър от командния ред. Параметърът добавя необходимите настройки на системния регистър на Windows и списъците за контрол на достъпа на защитната стена на Windows Defender (ACL).

Параметърът на командния ред ви е необходим само по време на първоначалната инсталация; Пакетът webex или webexBundle запазва конфигурацията след всички автоматични надстройки.

Преди да започнете

Извършете едно от "По време на инсталация" или "След инсталация", за да активирате функцията. Изпълнете задачата "По време на инсталация", ако не са инсталирани webex.msi или webexBundle.msi на компютъра преди.

 
Трябва да имате административни права на Windows, за да изпълнявате следните задачи.
1

Отидете наhttps://www.webex.com/downloads.html , превъртете надолу до Други опции за изтегляне , щракнете Посетете нашата страница за изтегляне на администратор и след това изберете Инсталирайте webex .

2

Добавете един на следния параметър на командния ред за инсталирането на MSI:

  • За webex.msi инсталация:
    msiexec /i webex.msi ALLUSERS=1 LOCALPORTRANGE="1"
  • За webexBundle.msi инсталация:
    msiexec /i webexBundle.msi ALLUSERS=1 LOCALPORTRANGE="1"

 
Ако изтеглите MSI пакет с друго име, тогава трябва да сте сигурни, че актуализирате параметъра на командния ред.

Активирайте портовете за специални медийни източници, след като инсталирате приложението webex или webexBundle, като използвате пакетен файл , който стартирате на компютъра с Windows. пакетен файл добавя необходимите настройки на системния регистър на Windows и ACL на защитната стена на Windows Defender.

Използвайте тази процедура, за да активирате портове за специални медийни източници след автоматично надграждане до приложението webex или webexBundle 43.6 или по-нова версия.

Извършете едно от "По време на инсталация" или "След инсталация", за да активирате функцията. Изпълнете задачата "След инсталиране", ако имат инсталирани webex.msi или webexBundle.msi на компютъра преди.


 
Трябва да имате административни права на Windows, за да изпълнявате следните задачи.
1

Отворете текстов редактор и поставете следния кодов блок във файла:


echo set registry to enable feature
reg add "HKLM\SOFTWARE\Cisco Spark Native" /v "LocalPortRange" /t REG_SZ /d "1" /f

echo set firewall inbound policy named "Webex" to avoid pop-ip
netsh advfirewall firewall add rule name="Webex" dir=in program="C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Programs\Cisco Spark\CiscoCollabHost.exe" action=allow
netsh advfirewall firewall add rule name="Webex" dir=in program="C:\Program Files\Cisco Spark\CiscoCollabHost.exe" action=allow


 
Ако приложението Webex първоначално не е било инсталирано по пътя по подразбиране, тогава трябва да актуализирате EnablePortRangeForWebexApp.bat файл с правилните пътища за настройвам на правилата на защитната стена.
2

Запазете файла като EnablePortRangeForWebexApp.bat.

3

Изпълни EnablePortRangeForWebexApp.bat на компютъра с Windows, за да активирате специалните портове за източник на медия.

Активирайте портовете за специални медийни източници, след като инсталирате приложението WebexBundle, като използвате пакетен файл , който стартирате на компютъра с Windows. пакетен файл добавя необходимите настройки на системния регистър на Windows и списъците за контрол на достъпа на защитната стена на Windows Defender (ACL).

Използвайте тази процедура, за да активирате портове за специални медийни източници след автоматично надграждане до приложение WebexBundle 43.6 или по-нова версия.

1

Отворете текстов редактор и поставете следния кодов блок във файла:


echo set registry to enable feature
reg add "HKLM\SOFTWARE\WOW6432Node\Webex\Policies" /v "LocalPortRange" /t REG_SZ /d "1" /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Webex\Policies" /v "LocalPortRange" /t REG_SZ /d "1" /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Cisco Spark Native" /v "LOCALPORTRANGE" /t REG_SZ /d "1" /f


echo delete firewall policy
netsh advfirewall firewall delete rule name="Cisco Webex Meetings"
netsh advfirewall firewall delete rule name="Webex"

echo set firewall inbound policy named "Cisco Webex Meetings" and "Webex" to avoid pop-up
netsh advfirewall firewall add rule name="Cisco Webex Meetings" dir=in program="%ProgramFiles(x86)%\Webex\Webex\Meetings\atmgr.exe" action=allow
netsh advfirewall firewall add rule name="Cisco Webex Meetings" dir=in program="%ProgramFiles%\Webex\Webex\Meetings\atmgr.exe" action=allow
netsh advfirewall firewall add rule name="Cisco Webex Meetings" dir=in program="C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\WebEx\WebEx\Meetings_slow\atmgr.exe" action=allow 
netsh advfirewall firewall add rule name="Cisco Webex Meetings" dir=in program="C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\WebEx\WebEx\Meetings\atmgr.exe" action=allow
netsh advfirewall firewall add rule name="Cisco Webex Meetings" dir=in program="C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\WebEx\WebEx64\Meetings_slow\atmgr.exe" action=allow
netsh advfirewall firewall add rule name="Cisco Webex Meetings" dir=in program="C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\WebEx\WebEx64\Meetings\atmgr.exe" action=allow 
netsh advfirewall firewall add rule name="Webex" dir=in program="C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Programs\Cisco Spark\CiscoCollabHost.exe" action=allow
netsh advfirewall firewall add rule name="Webex" dir=in program="C:\Program Files\Cisco Spark\CiscoCollabHost.exe" action=a


 
Ако приложението WebexBundle първоначално не е било инсталирано по пътя по подразбиране, тогава трябва да актуализирате EnablePortRangeForWebexBundle.bat файл с правилните пътища за настройвам на правилата на защитната стена.
2

Запазете файла като EnablePortRangeForWebexBundle.bat.

3

Изпълни EnablePortRangeForWebexBundle.bat на компютъра с Windows, за да активирате специалните портове за източник на медия.

Използвайте шаблон за групова политика, за да зададете стойности на DSCP във вашия обект на групови правила на Windows (GPO). Това гарантира, че приложението Webex за Windows маркира DSCP QoS, като използва специалните портове за източник, които сте активирали в предишната стъпка.

Правилата задават DSCP 46 за диапазона на аудио портовете (52 000–52 049) и DSCP 34 за диапазона на видеопорт (52 100–52 199). Това са препоръчителните стойности; модифицирайте ги, ако е необходимо.

1

Отворете текстов редактор и поставете следния кодов блок във файла:


CLASS MACHINE
  CATEGORY !!Webex:Cat_Webex
  CATEGORY !!CiscoWebex

    POLICY !!WebexAppAudioDSCP_Policy
      KEYNAME "Software\Policies\Microsoft\Windows\QoS\WebexAppAudioDSCP"
      #if version >= 4
        SUPPORTED !!SUPPORTED_WIN7
      #endif
      EXPLAIN !!WebexAppDSCP_Explain
      PART !!WebexAppAudioDSCP_Part EDITTEXT
        VALUENAME "DSCP Value"
        MAXLEN 1000
        DEFAULT "46"
      END PART
      PART !!WebexAppAudioPortRange_Part EDITTEXT
        VALUENAME "Local Port"
        MAXLEN 1000
        DEFAULT "52000:52049"
      END PART
      ACTIONLISTON
        VALUENAME "Application Name" VALUE !!WebexAppName_Part
        VALUENAME "Local IP" VALUE "*"
        VALUENAME "Local IP Prefix Length" VALUE "*"
        VALUENAME "Protocol" VALUE "*"
        VALUENAME "Remote IP" VALUE "*"
        VALUENAME "Remote IP Prefix Length" VALUE "*"
        VALUENAME "Remote Port" VALUE "*"
        VALUENAME "Throttle Rate" VALUE "-1"
        VALUENAME "Version" VALUE "1.0"
      END ACTIONLISTON
END POLICY

POLICY !!WebexAppVideoDSCP_Policy
   KEYNAME "Software\Policies\Microsoft\Windows\QoS\WebexAppVideoDSCP"
   #if version >= 4
    SUPPORTED !!SUPPORTED_WIN7
   #endif
   EXPLAIN !!WebexAppDSCP_Explain
   PART !!WebexAppVideoDSCP_Part EDITTEXT
    VALUENAME "DSCP Value"
    MAXLEN 1000
    DEFAULT "34"
   END PART
   PART !!WebexAppVideoPortRange_Part EDITTEXT
    VALUENAME "Local Port"
    MAXLEN 1000
    DEFAULT "52100:52199"
   END PART
   ACTIONLISTON
    VALUENAME "Application Name" VALUE !!WebexAppName_Part
   VALUENAME "Local IP" VALUE "*"
    VALUENAME "Local IP Prefix Length" VALUE "*"
    VALUENAME "Protocol" VALUE "*"
    VALUENAME "Remote IP" VALUE "*"
    VALUENAME "Remote IP Prefix Length" VALUE "*"
    VALUENAME "Remote Port" VALUE "*"
    VALUENAME "Throttle Rate" VALUE "-1"
    VALUENAME "Version" VALUE "1.0"
   END ACTIONLISTON
  END POLICY

END CATEGORY
END CATEGORY

[Strings] 
 Webex:Cat_Webex="Webex" 
 CiscoWebex="Webex General Settings" 
 SUPPORTED_WIN7="Microsoft Windows 7 or later" 
 WebexAppDSCP_Explain="Configure DSCP value for Webex App.\n\nIf this value configured, Webex App will use these DSCP value for audio/video/sharing data if these data from dedicate local port range.\n\nAudio port range should be 52000:52049.\n\nVideo port range should be 52100:52199." 
 WebexAppName_Part="CiscoCollabHost.exe" 
  
 WebexAppAudioDSCP_Policy="Configure Audio DSCP for Webex App" 
 WebexAppAudioDSCP_Part="Audio DSCP Configuration in Webex App" 
 WebexAppAudioPortRange_Part="Audio data port range" 
  
 WebexAppVideoDSCP_Policy="Configure Video DSCP for Webex App" 
 WebexAppVideoDSCP_Part="Video DSCP Configuration in Webex App" 
 WebexAppVideoPortRange_Part="Video data port range"
2

Запазете файла като WebexAppDSCPPolicy.adm.

3

На вашия компютър с Windows отворете редактора на групови правила.

4

Отидете на Политика за локални компютри > Компютърна конфигурация , след което щракнете с щраквам с десния бутон върху Административни шаблони и изберете Добавяне/Премахване на шаблони .

5

Щракнете върху Добавете , отидете до WebexDSCPPolicy.adm файл и след това щракнете Отвори .

6

Щракнете върху Затвори .

Нов Webex шаблонът се появява под Класически административни шаблони .
7

Разгънете Класически административни шаблони > Webex и след това щракнете Общи настройки на Webex .

8

Щракнете двукратно Конфигурирайте Audio DSCP за приложението Webex .

9

Изберете Разрешено и след това щракнете ОК .

Това задава DSCP 46 за диапазона на аудио портовете.

10

Щракнете двукратно Конфигурирайте Video DSCP за приложението Webex .

11

Изберете Разрешено и след това щракнете ОК .

Това задава DSCP 34 за обхвата на видеопорт .

12

Ако сте инсталирали приложението WebexBundle, вие също трябва конфигуриране на DSCP стойности за Webex Meetings .

13

Рестартирайте компютъра си, за да влезе в сила DSCP конфигурирането.

Конфигурацията на DSCP вече е завършена. Като алтернатива, задайте DSCP в мрежата, като използвате специалните диапазони на портове за локален източник, за да съвпадате с идентификаторите на порта за трафик и съпоставете съответните стойности на DSCP . За повече информация относно това вж Предпочитана архитектура на Cisco за управление на честотната лента за Webex .

Използвайте пакетен файл , за да деактивирате функцията на компютъра с Windows.

1

Отворете текстов редактор и поставете следния кодов блок във файла:


echo set registry to disable feature
reg delete "HKLM\SOFTWARE\Cisco Spark Native" /v "LocalPortRange" /f 

echo delete firewall policy
netsh advfirewall firewall delete rule name="Webex"
2

Запазете файла като DisablePortRangeForWebexApp.bat.

3

Изпълни DisablePortRangeForWebexApp.bat на компютъра с Windows, за да деактивирате функцията за специален порт за мултимедиен източник.

Следните действия също деактивират функцията:
  • Деинсталиране на приложението Webex .
  • Повторно стартиране на MSI без параметъра LOCALPORTRANGE="1".
1

Отворете текстов редактор и поставете следния кодов блок във файла:


echo set registry to disable feature
reg delete "HKLM\SOFTWARE\WOW6432Node\Webex\Policies" /v "LocalPortRange" /f
reg delete "HKLM\SOFTWARE\Webex\Policies" /v "LocalPortRange" /f
reg delete "HKLM\SOFTWARE\Cisco Spark Native" /v "LOCALPORTRANGE" /f

echo delete firewall policy
netsh advfirewall firewall delete rule name="Cisco Webex Meetings" 
netsh advfirewall firewall delete rule name="Webex" 
2

Запазете файла като DisablePortRangeForWebexBundle.bat.

3

Изпълни DisablePortRangeForWebexBundle.bat на компютъра с Windows, за да деактивирате функцията за специален порт за мултимедиен източник.

Следните действия също деактивират функцията:
  • Деинсталиране на приложението Webex .
  • Повторно стартиране на MSI без LOCALPORTRANGE="1" параметър.