Уебекс Край аудио преглед

Edge Audio е аудио решение, при което обажданията с произход в рамките на предприятието преминават през вашата фирмена мрежа, по интернет или Webex Edge Connectи в облака. По същия начин обажданията, които инициират от Webex по време на маршрут на събрание през интернет или Webex Edge Connect, за да ливъридж на вашия текущ аудио маршрут.

Cisco унифициран граничен елемент (CUBE) с Edge Audio поддържа vCUBE и всички ASR и ISR платформи, работещи cube версия 16.12.2 и по-нова.

Edge Аудио разполагане с CUBE и Cisco Webex Край свързване

Горното изображение показва типично разполагане на Edge Audio с помощта на КУБ с Webex Edge Connect. Edge Audio извиква маршрут от Унифицирания CM, през КУБА и в облака Webex.


Препоръчваме ви да използвате специализиран КУБ за Edge Audio.

За това разполагане отбележете следните точки:

  1. Отворете препоръчителните портове.

  2. Статичен NAT с публичен IP адрес.

  3. Прилагане на препоръчителни webex защитени конфигурации.

  4. Сигурна или несигурна сигнализация и медии, в зависимост от вашето предприятие.

Edge Аудио разполагане с CUBE без Edge Connect

Горното изображение показва как КУБът се свързва директно с интернет в тази конфигурация.


КУБът трябва да е вътре в DMZ, когато използвате интернет, за да маршрутизирате разговори.

Отворете сигнален порт 5061 на вътрешната защитна стена, за да позволите сигурна връзка между вашия КУБ и Унифициран CM. Трябва да отворите мултимедийните портове въз основа на диапазона на вътрешния медиен порт на CUBE.

За това разполагане отбележете следните точки:

  1. Отворете препоръчителните портове.

  2. Статичен NAT с публичен IP адрес.

  3. Прилагане на препоръчителни webex защитени конфигурации.

  4. Сигурна или несигурна връзка, в зависимост от вашето предприятие.

  5. Отворете портовете за сигнализация и мултимедия въз основа на диапазона на вътрешния интерфейсен медиен порт на CUBE.

Това ръководство обяснява как да конфигурирате мрежовите компоненти за Edge Audio. Тя обхваща конфигурирането за обаждания, влизащи в облака webex от вашето предприятие (набиране-in) и работа с обаждания за обратно повикване, които се инициират от Webex.

За да настроите Edge Audio, ви е необходима необходимата информация за набиране от Cisco Webex Администрация на сайта или Cisco Webex Контролен център, като например номера за набиране и скрипта за нормализиране на Lua. Тази информация се използва за настройване на номерата за набиране, които потребителите използват, за да наберат до услугите си webex.


Edge Audio поддържа процеса на свързване на сайта, описан в тази статия.

Миграционни съображения за Webex сайтове с Edge аудио

Ако преместите webex сайт, винаги правете следното:

  • Генериране на нов скрипт Lua. След това заменете стария скрипт Lua с новия, където и да го използвате в конфигурацията на Edge Audio.


    Никога не използвайте повторно Lua скриптове, ако преместите Webex сайтове.

  • Запишете всички страни, разширения и CUBE DNS SRVs от Аудио настройки, преди да изтриете стария сайт.

Скриптът Lua с edge аудио

Edge Audio е глобална услуга. За да маршрутизирате повикванията с помощта на Webex номера към облака webex, трябва да зададете правила за маршрутизиране на повикванията в Унифициран CM. Можете също така да дефинирате персонализирани номера за набиране към повиквания за маршрут за определен код за набиране на държава и тип пътна такса към Webex през Edge Audio. Персонализираните номера за набиране трябва да са достъпни чрез PSTN и не се поддържат за клиенти на Cloud Connected Audio Service Provider (CCA-SP).

Също така се нуждаете от скрипт за нормализиране на Lua, за да създадете багажника в Унифициран CM и да поддържате правилното маршрутизиране. Можете да получите достъп до скрипта Lua и всички телефонни номера (персонализираните ви номера и всички притежавани от Webex номера, които позволявате) от Webex Site Administration или Control Hub.

Скриптът Lua прави следните преводи на повиквания:

  • Той актуализира частта на хоста на заявката URI, така че CUBE може да маршрутизира обажданията до Edge Audio.

  • Той прилага x-cisco-site-uuid параметър към заявката URI съотнесе към webex сайта.

  • Той актуализира SIP To потребителска част на заглавката, която обработката на Edge Audio изисква.

Съображения за номериране по избор на комут.

Можете да добавите персонализирани номера за набиране, които са достоверни от вашето предприятие, а също и от PSTN. Обаждащите се във вътрешността на вашето предприятие могат да използват номера директно през пътя ви edge Audio. За разполагане с CUBE пътят преминава в Унифициран CM, през КУБА, през Webex Edge Connect или интернет и в облака Webex.

Фигура 1. Извикване на пътища с персонализиран номер за набиране, който е наличен на PSTN
Персонализиран път до обаждане с номер за набиране

Когато направите потребителски номер достъпен от PSTN, извън мрежата обаждащ се може да използва номера чрез PSTN към вашия Edge Audio път. Пътят преминава от граничния контролер на сесията в Унифициран CM, през КУБ, през Webex Edge Connect или интернет и в облака webex.

Ако персонализираният ви номер е достъпен само в рамките на вашето предприятие, повикващите извън мрежата не могат да го използват, за да се обадят на Webex аудио на който и да е път на повикване.

Можете да разрешите до 100 персонализирани номера за набиране за вашия сайт. Потребителски номер трябва да бъде уникален за един Webex сайт. Ако разполагането ви има няколко Webex сайта, не можете да използвате един и същ потребителски номер на повече от един webex сайт.

Всяко конфигурирано число оказва влияние върху броя на инструкциите и използването на паметта на скрипта за нормализиране на SIP (Lua) на Унифициран CM. По подразбиране за скрипта са 1000 инструкции и праг на паметта от 50 килобайта. Когато настройвате Edge Audio, увеличете прага за инструкции lua в Унифициран CM до 3000 инструкции и Прага на паметта до 200 килобайта.

Поток на задачите за настройка за край аудио повикване

Стъпка

Описание

Раздел

1

Вземи номерата на dail-in и луа скрипта за разполагането.

Конфигуриране на настройки за набиране и експортиране на скрипта Lua от уебекс администриране на сайта

или

Конфигуриране на настройки за набиране и експортиране на скрипта Lua от контролния център

2

Настройте вашия Унифициран CM.

Поток на задачи за настройка за единни CM конфигурация

3

Настройте вашия специализиран КУБ.

Поток на задачи за настройка за КУБ за Edge аудио

Тази диаграма дава по-подробен изглед на потока от задачи. Тези задачи са обяснени по-късно в това ръководство.

Поток от задачи за разполагане на КУБ

Конфигуриране на настройки за набиране и експортиране на скрипта Lua от уебекс администриране на сайта

Ако управлявате webex сайтовете си в Webex Site Administration, или сте завършили процеса на свързване на сайта , тогава използвайте тезистъпки. Конфигурирайте настройките за набиране, съберете пълния списък с номера за набиране и експортирайте копие на скрипта Lua.


Ако промените който и да е разрешен webex номер за повикване или персонализиран номер на повикване, актуализирайте скрипта Lua в Унифициран CM.

1

Влезте в Webex администриране на сайта и отидете на Конфигурация > Общи настройки на сайта > аудио настройки .

2

В секцията Позволени номера на повиквания изберете предоставените от Webex глобални номера за повикване, на които хостовете и участниците могат да се обадят на събрание.

  1. Премахнете отметката от квадратчето, за да забраните всеки глобален номер на повикване или без такси за такси, които не искате да използват хостовете и участниците.

  2. Когато приключите с извършването на промени, щракнете върху Запиши.

3

В раздела Edge Audio Потребителски глобални номера за повикване добавете персонализирани номера за набиране, ако ги имате. Това са числа, които вашата организация притежава, които обаждащите се могат да използват, за да се обадят от определена държава или регион.


 

Можете да добавите до 100 персонализирани номера. Всеки персонализиран номер трябва да бъде уникален за един сайт на Webex.

  1. Изберете страната или региона и типа пътни такси от падащите менюта.

  2. Въведете цифрите на номера, следващ кода на държавата или региона. Можете също да въвеждате скоби, тирета или точки, за да промените начина, по който показва числото. Можете да въведете до 32 цифри.

  3. По желание променете или заменете автоматично генерирания етикет на телефона.

  4. Щракнете върху Запиши, за да добавите записа към списъка с номера на повиквания.

4

Когато приключите с добавянето на номера, кликнете върху Визуализация, за да видите всички ваши позволени номера за повикване. Обърнете внимание на всички телефонни номера в отделен файл.


 

Имате нужда от тези номера за конфигурациите на модела на маршрута, които сте настроили на Унифициран CM.

5

Щракнете върху Генериране на Lua скрипт и след товаизберете Експортиране .

Скриптът Lua се записва на компютъра в .lua формат.

6

В секцията Глобални номера за повикване по подразбиране на сайта изберете до два номера за набиране, които да използвате като глобални по подразбиране за сайта си.

  1. Поставете отметка в квадратчето Присвояване на номера за повикване по подразбиране.

  2. Изберете опция за повикване от списъка вляво и кликнете върху Добавяне на >.

    Можете да поръчате номерата на повикванията по подразбиране с бутоните Преместване нагоре и Преместване надолу.


     

    Ако сте забранили номера на тол таксите по подразбиране на Webex в секцията Разрешени номера на повиквания, изберете поне една опция за таксуване в този раздел.

  3. Щракнете върху Запиши.


     

    Вашите промени могат да отнемат до 30 минути, за да се размножават до клиента.

7

В секцията Известия решете дали да имате Webex уведомяване засегнати хостове, когато деактивирате или изтриете номер, който хостовете използват като техен по подразбиране.

Когато е проверен, Webex имейли засегнатите хостове в рамките на 24 часа, за да ги уведоми за актуализиране на съществуващите събрания и всички предпочитания по подразбиране, които използват diasabled или изтрити номер.

Какво да направите след това

Промените влязат в сила от страна на Webex веднага след като ги запишете. Но трябва да приложите актуализирания скрипт Lua към вашия Унифициран CM, за да актуализирате маршрута на обажданията си.

Конфигуриране на настройки за набиране и експортиране на скрипта Lua от контролния център

Ако управлявате webex сайтовете си в контролния център, тогава използвайте тези стъпки. Конфигурирайте настройките за набиране, съберете пълния списък с номера за набиране и експортирайте копие на скрипта Lua.


Ако промените който и да е разрешен webex номер за повикване или персонализиран номер на повикване, актуализирайте скрипта Lua в Унифициран CM.

1

От изгледа на клиента в https://admin.webex.com, отидете на Услуги и под Събрание изберете Сайтове .

2

Изберете сайта, за да конфигурирате с Edge Audio, и изберете Конфигуриране на сайт.

3

Изберете Общи настройки > Аудио настройки.

4

В секцията Позволени номера на повиквания изберете предоставените от Webex глобални номера за повикване, на които хостовете и участниците могат да се обадят на събрание.

  1. Премахнете отметката от квадратчето, за да забраните всеки глобален номер на повикване или без такси за такси, които не искате да използват хостовете и участниците.

  2. Когато приключите с извършването на промени, щракнете върху Запиши.

5

В раздела Edge Audio Потребителски глобални номера за повикване добавете персонализирани номера за набиране, ако ги имате. Това са числа, които вашата организация притежава, които обаждащите се могат да използват, за да се обадят от определена държава или регион.


 

Можете да добавите до 100 персонализирани номера. Всеки персонализиран номер трябва да бъде уникален за един сайт на Webex.

  1. Изберете страната или региона и типа пътни такси от падащите менюта.

  2. Въведете цифрите на номера, следващ кода на държавата или региона. Можете също да въвеждате скоби, тирета или точки, за да промените начина, по който показва числото. Можете да въведете до 32 цифри.

  3. По желание променете или заменете автоматично генерирания етикет на телефона.

  4. Щракнете върху Запиши, за да добавите записа към списъка с номера на повиквания.

6

Когато приключите с добавянето на номера, кликнете върху Визуализация, за да видите всички ваши позволени номера за повикване. Обърнете внимание на всички телефонни номера в отделен файл.


 

Имате нужда от тези номера за конфигурациите на модела на маршрута, които сте настроили на Унифициран CM.

7

Щракнете върху Генериране на Lua скрипт и след товаизберете Експортиране .

Скриптът Lua се записва на компютъра в .lua формат.

8

В секцията Глобални номера за повикване по подразбиране на сайта изберете до два номера за набиране, които да използвате като глобални по подразбиране за сайта си.

  1. Поставете отметка в квадратчето Присвояване на номера за повикване по подразбиране.

  2. Изберете опция за повикване от списъка вляво и кликнете върху Добавяне на >.

    Можете да поръчате номерата на повикванията по подразбиране с бутоните Преместване нагоре и Преместване надолу.


     

    Ако сте забранили номера на тол таксите по подразбиране на Webex в секцията Разрешени номера на повиквания, изберете поне една опция за таксуване в този раздел.

  3. Щракнете върху Запиши.


     

    Вашите промени могат да отнемат до 30 минути, за да се размножават до клиента.

9

В секцията Известия решете дали да имате Webex уведомяване засегнати хостове, когато деактивирате или изтриете номер, който хостовете използват като техен по подразбиране.

Когато е проверен, Webex имейли засегнатите хостове в рамките на 24 часа, за да ги уведоми за актуализиране на съществуващите събрания и всички предпочитания по подразбиране, които използват diasabled или изтрити номер.

Какво да направите след това

Промените влязат в сила от страна на Webex веднага след като ги запишете. Но трябва да приложите актуализирания скрипт Lua към вашия Унифициран CM, за да актуализирате маршрута на обажданията си.

Поток на задачи за настройка за единни CM конфигурация

За да маршрутизирате обажданията от вашето предприятие към облака Webex, настройвате правила за маршрутизиране и стволове в Единна администрация на CM. Следват стъпки на високо ниво за тази конфигурация:

Стъпка

Описание

Раздел

1

Създайте скрипт за нормализиране на SIP от скрипта Webex Lua.

Създаване на Скрипт за нормализиране на SIP от скрипта Webex LUA

2

(По избор) Създаване или актуализиране на SIP профил, за да използвате поддръжка на ранна оферта.

(По избор) Задаване на поддръжка на ранна оферта за гласови и видео разговори

3

Създайте профил за защита за вашия SIP багажник.

Създаване на SIP Trunk профил за защита

4

(По избор) Добавете поддръжка за кодека G.722.

(По избор) Добавяне на поддръжка за Кодека G.722

5

Създайте нов багажник между Унифициран CM и вашия КУБ

Създаване на нов багажник между унифициран CM и CUBE

6

Създаване на група маршрути.

Създаване на група маршрути

7

Създаване на списък с маршрути.

Създаване на списък с маршрути

8

Създаване на модели на маршрути.

Създаване на модели на маршрути

Създаване на Скрипт за нормализиране на SIP от скрипта Webex LUA

Използвайте скрипта Lua, който сте експортирали от Webex администриране на сайта или контролния център, за да създадете нов Скрипт за нормализиране на SIP в Унифициран CM.

Преди да започнете

Когато конфигурирате URI на глас клас в по-късна стъпка, имате нужда от адреса на хоста на URI от скрипта Lua. Обърнете внимание сега или запазете скрипта Lua, докато завършите тази стъпка. Хост адресът на URI е в Update To header раздел:
   -- Update To header with CCAX URL
    local oldTo1 = msg:getHeader("To")
    local newTo1 = string.gsub(oldTo1, "<sip:(.+)@(.*)>", "<sip:%1@ecccx.<your_region>.webex.com>")
    msg:modifyHeader("To", newTo1)

1

В Единни CM администрация отидете на Настройки на устройството > устройство> SIP нормализиране скрипт.

2

Изберете Добавяне на нов, за да създадете нов Скрипт за нормализиране на SIP.

3

Дайте име на скрипта, което ясно го идентифицира, като например "your_site_name_webex_edge_audio".

4

Изберете Импортиране на файли изберете скрипта Lua, който сте експортирали по-рано.

След импортирането на скрипта Lua съдържанието актуализира въз основа на скрипта Lua.

5

Задайте праг на паметта на 200.

6

Задайте Lua праг за инструкции на 3000.

7

Щракнете върху Запиши.

Какво да направите след това

Приложете този Скрипт за нормализиране на SIP върху багажника между вашия Унифициран CM и вашия КУБ.

(По избор) Задаване на поддръжка на ранна оферта за гласови и видео разговори

Препоръчваме ви да използвате поддръжка на ранна оферта с Edge Audio, но Edge Audio не го изисква. Edge Audio поддържа и забавени оферти.

Ако конфигурацията ви за единно администриране на CM няма SIP профил, създайте такъв с тези стъпки.

Ако имате съществуващ SIP профил с поддръжка на ранна оферта, можете да опитате да го използвате отново за тази цел. Гарантирайте, че съответства на настройките в Стъпки 4–6 от тази процедура.

1

От Единна cm администрация , отидете на Настройки на устройството > устройство> SIP профил , и изберетеНамери .

2

Изберете Стандартен SIP профил за Cisco VCS.

3

Изберете Копиране.

4

Променете Името, за да идентифицирате новата версия. Например добавете EO_профил към името.

5

Премахнете отметката от квадратчето Разреши iX Приложение Media .

6

Задайте поддръжка на Early Offer за гласови и видео разговори на Best Effort (не е вмъкнато MTP).

7

Запишете вашия SIP профил.

Създаване на SIP Trunk профил за защита

1

От Cisco единни CM администрация , отидете на Система > защита > SIP Trunk профил за защита, и изберете Добавяне на нов.

2

Наименувайте профила за защита на SIP багажника.

3

Задайте Режим на защита на устройството на шифрован или Non- защитен , въз основа на нуждите ви отразполагане.

4

Въведете стойност на порт за входящия порт, който не е в конфликт с други записи.

5

Запазете профила си.

(По избор) Добавяне на поддръжка за Кодека G.722

Edge Audio поддържа кодека G.722. Не е необходимо да конфигурирате g.722 кодека на вашия Унифициран CM за Edge Audio да работи. Но тъй като G.722 използва по-малка пропускателна способност в сравнение с други кодеци, конфигурирането му може да подобри качеството на услугата за разполагането ви.


Webex поддържа g.722, G.711a и G.711μ аудио кодеци. Въпреки това, Webex не поддържа предоговаряне кодеци средата повикване, като например за Music On Hold (MOH).

1

От Единни CM администрация, отидете на система > корпоративни параметри .

2

Изберете Активирано за Рекламиране на G.722 Codec и запазете промяната си.

3

Отидете на Системен > регион информация > регион и щракнете върху Добавяне на нов .

4

Назовете региона, и запишете промяната.

5

Изберете Загуба по подразбиране на фабрика за списъка с предпочитания за аудио кодек.

6

Изберете 64 kbps (G.722, G.711) за максималната скорост на аудио бит.

7

Запазете промените си.

Какво да направите след това


Приложете новия регион към пула от устройства за Edge Audio.

Създаване на нов багажник между унифициран CM и CUBE


Създайте нов багажник, който да използвате за Edge Audio. Не модифицирай съществуващ багажник.

1

От Cisco единни CM администрация, отидете на Устройство > багажник , и изберете Добавянена нов .

2

За Тип багажникизберете SIP Trunk, след което изберете Напред .

3

Въведете име на устройство.

4

Под Местоназначение въведете Адреса на местоназначение и порта местоназначение за вашия CUBE.


 

Използвайте порт 5060 за несигурни стволове и порт 5061 за сигурни стволове.

5

Задайте SIP Trunk профила за защита на багажника, който сте създали в задачата Създаване на SIP Trunk профил за защита.


 

Можете да използвате само един защитен TLS багажник между Унифициран CM и CUBE. За повече информация вижте Периодично повиквания към местоназначението е неуспешно чрез TLS багажника (CSCus63305). Ако съществува друг TLS багажник, тогава трябва да конфигурирате TCP багажник с CUBE тук.

6

Задайте SIP профила на SIP профила, който сте създали в (Незадължително) Задаване на поддръжка на ранна оферта за гласови и видеоразговорни задачи.

7

За DTMF метода за сигнализацияизберете RFC 2833.

8

За скрипт за нормализиране изберете скрипта занормализиране, който сте създали в Скрипта за нормализиране на SIP от задачата Webex LUA Script.

9

Запазете багажника.


 

За други настройки, като например Набори от устройства, Списъци с групи медийни ресурси, Местоположения, Повикващи интервали за търсене, Класификация на обажданията, изберете подходящи конфигурации за вашето dpeloyment. Присвояване на конфигурациите въз основа на вашите корпоративни правила и услуги.

Създаване на група маршрути

1

От Cisco единни CM администрация, отидете на Повикване маршрут > маршрут/лов > маршрут група .

2

Изберете Добавяне на нов.

3

Наименувайте групата маршрути.

4

За Налични устройстваизберете багажника Edge Audio, който сте създали.

5

Изберете Добавяне към група маршрути.

6

Запишете групата маршрути.

Създаване на списък с маршрути

1

От Cisco единни CM администрация, отидете на Повикване маршрут > маршрут/лов > списък с маршрути .

2

Изберете Добавяне на нов.

3

Наименувайте списъка с маршрути и му дайте описание.

4

За Cisco Unified Communications Manager Groupизберете подходяща стойност за вашата конфигурация и след това запишете промяната.

5

Под Информация за член на списък с маршрути изберете Добавяне на група маршрути и изберете групата маршрути, която сте създали.

6

Запишете списъка с маршрути.

Създаване на модели на маршрути

Трябва да настроите телефонните номера, които сте записали по-рано. Това са номерата, които потребителите наберат, за да стартират и да се присъединят към срещите си в Webex.

Тези номера включват всички възможни номера, които се свързват с Edge Audio. В зависимост от конфигурацията, държавата или региона ви може да не искате да създавате модели на маршрути за всички числа.


Ако не конфигурирате телефонен номер в маршрутен модел, след това се обажда на този номер маршрут по партньорската мрежа PSTN или CCA-SP.

1

От Cisco Единни CM администрация, отидете на Повикване маршрут > маршрут/лов > маршрут модел , и изберете Добавяне на нов .

2

За Route Patternвъведете телефонен номер, над който потребителите да наберат в своите Webex срещи.


 

Съблечете всеки код за бягство или префикс, използван за набиране. Телефонният номер се изпраща в напълно квалифициран E.164 формат със или без водещ знак плюс.

3

За Gateway/Route Listизберете списъка с маршрути, който сте създали в предишната задача.

4

Запазете промените си.

5

Повторете тези стъпки за всеки от останалите телефонни номера, които сте записали по-рано.

Конфигурацията на Унифициран CM сега маршрути призовава за избраните номера към вашия CUBE.

Поток на задачи за настройка за КУБ за Edge аудио

Настройването на вашия КУБ за Edge Audio изисква следното:

  • Запознаването с конфигурации, базирани на Cisco IOS CLI

  • Запознаването с конфигурациите на CUBE

  • Правилното CUBE лицензи

Следват стъпките на високо ниво за конфигуриране на вашия КУБ за Edge Audio:

Стъпка

Описание

Раздел

1

Направете необходимите глобални конфигурации към вашия CUBE.

КУБ глобални конфигурации за Edge аудио

2

Създайте наемател, който да използвате с Edge Audio.

Създаване на наемател

3

Създаване на аудио защитен профил.

Ако не използвате обратно повикване за разширение, вместо това можете да създадете връстници за набиране.

Набиране на връстници за Edge аудио

КУБ глобални конфигурации за Edge аудио

Настройването на CUBE да маршрутизира Edge Audio повикванията до местоназначението им изисква тези промени:

Стъпка

Описание

Раздел

1

Настройване на VoIP за гласова услуга с надежден адресен списък.

Настройване на VoIP за гласова услуга

2

Задайте SIP-UA да приема само TLS v1.2.

Настройване на SIP-UA

3

Настройване на гласов клас с разрешените кодеци.

Настройване на кодека за гласов клас

4

Създайте необходимите SIP профили за гласовата класа.

Настройване на SIP профили за гласов клас

5

Задайте модела съвпадение за глас клас URI.

Настройване на URI за гласов клас

6

Настройте SRTP-криптото за гласовия клас.

Настройване на криптографски суит тип Гласов клас SRTP

7

Задайте Максималния размер на сегмента на TCP.

Задаване на максимален размер на сегмента на TCP

Настройване на VoIP за гласова услуга

За да осигурите вашия КУБ, активирайте функцията за списък с надеждни IP адреси под Режим VoIP на Гласова услуга. Избройте всички диапазони на IP адресите на Webex, за да приемате обаждания само от Webex. Този списък трябва да съдържа всички Унифицирани CM IP адреси, за да разрешите обаждания от Унифицирания CM.

Трябва да конфигурирате диапазоните edge Audio мултимедиен порт на публични IP адреси за външните интерфейси, сочещи към облака Webex.

Трябва да конфигурирате специфичния за предприятието мултимедиен порт диапазони на частни IP адреси за вътрешния интерфейс към Унифициран CM.

Препоръчваме актуализиране на таймера за минимална сесия (Min-SE), защото Webex и Unified CM имат различни стойности по подразбиране за тази настройка. Тази промяна помага да се избегне определена грешка при повикване за обаждания, преминаваща от вашата организация към облака Webex. Преди това препоръчахме промяна на настройката Min-SE в Унифициран CM, но този подход оказва въздействие върху други SIP потоци, които не изискват по-дългия период.

1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Конфигуриране на списъка с диапазони на IP адреси, използвани от услугите на Cisco Webex Meeting.

Това е примерен списък. Но проверете тази връзка, за да проверите дали няма други IP адреси, които да добавите.

Уверете се, че сте прочели коментарите в тази кодова блокировка и добавете съответната информация. Командите commented-out (!) изискват шивашко, преди да ги разкоментират. Всичко между грижите, , се нуждае от конкретна информация за < > предприятието.

voice service voip
  ip address trusted list
  ipv4 64.68.96.0 255.255.224.0
  ipv4 66.114.160.0 255.255.240.0
  ipv4 66.163.32.0 255.255.224.0
  ipv4 170.133.128.0 255.255.192.0
  ipv4 173.39.224.0 255.255.224.0
  ipv4 173.243.0.0 255.255.240.0
  ipv4 207.182.160.0 255.255.224.0
  ipv4 209.197.192.0 255.255.224.0
  ipv4 216.151.128.0 255.255.224.0
  ipv4 114.29.192.0 255.255.224.0
  ipv4 210.4.192.0 255.255.240.0
  ipv4 69.26.176.0 255.255.240.0
  ipv4 62.109.192.0 255.255.192.0
  ipv4 69.26.160.0 255.255.240.0
  ! check the link to make sure all ip's ranges are covered
  ! ipv4 <CUCM-IP-RANGE>
  rtcp all-pass-through
  address-hiding
  ! enable cube with purchased license capacity
  ! mode border-element license capacity <capacity>
  media disable-detailed-stats
  media stats-disconnect
  ! public-ip of CUBE external interface towards Webex
  ! media-address range <public-ip> <public-ip> port-range 36000 48198
  ! port-range 36000 48198
  ! private-ip of CUBE internal interface towards CUCM
  ! <start> <end> are the media port range that your enterprise wants to use on internal network
  ! media-address range <privateip> <privateip> port-range <start> <end>
  ! port-range <start> <end>
  allow-connections sip to sip
  call-quality
  max-dropout 2
  max-reorder 2
  sip
  min-se 1800 session-expires 14400

Настройване на SIP-UA

Edge Audio изисква TLS v1.2 връзки с подписан CA сертификат. Трябва да конфигурирате SIP-UA да приема само TLS v1.2 и да конфигурирате вашия КУБ да изпраща сертификати с TLS връзка.

Активирайте функцията за лечение на обаждания, за да дроселират обажданията на вашия КУБ въз основа на капацитета на процесора.

1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Въведете следните команди:

sip-ua
 transport tcp tls v1.2
 ! CUBE_CA_CERT is the name of the configured trustpoint

 crypto signaling default trustpoint CUBE_CA_CERT
 call threshold global cpu-5sec low 68 high 75
 call treatment on

Настройване на кодека за гласов клас

Edge Audio поддържа G.722, G.711 u-law и G.711 a-law кодеци. Трябва да конфигурирате кодец от гласов клас, за да използвате един от тези кодеци. Нанесете гласовия клас към защитения аудио профил или връстници за набиране за Edge Audio.

1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Конфигуриране на кодека за гласов клас.

Като пример:

voice class codec 3

 codec preference 1 g722-64

 codec preference 2 g711ulaw

 codec preference 3 g711alaw

Настройване на SIP профили за гласов клас

С TLS CUBE използва SIPS URIs, но Унифициран CM не поддържа SIPS URIs. Така че, прилагате SIP профил, който преобразува всички SiPS URIs в SIP URIs.

Имате нужда от два SIP профила за Edge Audio, единият към облака Webex, а другият към вашия Унифициран CM.

1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Приложете следния SIP профил от вашия КУБ към webex облака.

voice class sip-profiles 2340
rule 1 request INVITE sip-header SIP-Req-URI modify "sips:" "sip:" 
 rule 2 request INVITE sip-header To modify "sips:" "sip:" 
 rule 3 request INVITE sip-header From modify "sips:" "sip:" 
 rule 4 request INVITE sip-header Remote-Party-ID modify "sips:" "sip:" 
 rule 5 request INVITE sip-header P-Asserted-Identity modify "sips:" "sip:" 
 rule 6 request ACK sip-header From modify "sips:" "sip:" 
rule 7 request REINVITE sip-header P-Asserted-Identity modify "sips:" "sip:" 
rule 8 request REINVITE sip-header From modify "sips:" "sip:" 
rule 9 request REINVITE sip-header Contact modify "sips:(.*)>" "sip:\1;transport=tls>" 
rule 10 request INVITE sip-header Contact modify "sips:" "sip:" 
3

(По избор) Ако вашият CUBE е зад статичен NAT, добавете тези правила на същия sip-профил 2340.

Този пример предполага КУБ външен интерфейс IP адрес (публичен IP) е 10.21.21.21 и статични NAT IP е 179.10.11.12.

voice service voip
sip
sip-profiles inbound
dial-peer voice 23411 voip
voice-class sip profiles 2340 inbound
rule 11 request ANY sip-header Via modify "10.21.21.21" "179.10.11.12" 
rule 12 request ANY sip-header Contact modify "10.21.21.21" "179.10.11.12" 
rule 13 response ANY sip-header Contact modify "10.21.21.21" "179.10.11.12" 
rule 14 request ANY sdp-header Audio-Connection-Info modify "10.21.21.21" "179.10.11.12" 
rule 15 response ANY sdp-header Audio-Connection-Info modify "10.21.21.21" "179.10.11.12" 
4

Приложете следния SIP профил към вашия Унифициран CM.


 

Когато повикване идва от облака Webex към вашето предприятие, RequestURI на SIP INVITE съобщение има клиента DNS SRV запис. трябва да замените този SRV с Унифицирания CM SRV.

voice class sip-profiles 2341
rule 1 request INVITE sip-header SIP-Req-URI modify "sips:" "sip:" 
rule 2 request INVITE sip-header To modify "sips:" "sip:" 
rule 3 request INVITE sip-header From modify "sips:" "sip:" 
rule 4 request INVITE sip-header Remote-Party-ID modify "sips:" "sip:" 
rule 5 request INVITE sip-header P-Asserted-Identity modify "sips:" "sip:" 
rule 6 request ACK sip-header From modify "sips:" "sip:" 
rule 7 request REINVITE sip-header P-Asserted-Identity modify "sips:" "sip:" 
rule 8 request REINVITE sip-header From modify "sips:" "sip:" 
rule 9 request REINVITE sip-header Contact modify "sips:(.*)>" "sip:\1;transport=tls>" 
rule 10 request INVITE sip-header Contact modify "sips:" "sip:" 
! assuming CUCM SRV is test-ccm.sample.com
 rule 11 request INVITE sip-header SIP-Req-URI modify "@(.*);x-cisco-webex-service=audio" "@test-ccm.sample.com" 

Настройване на URI за гласов клас

Edge Audio прави съвпадение на багажника въз основа на заявката URI. Така че, трябва да конфигурирате глас клас URI за модел съвпадение.
Преди да започнете
Събиране на адреса на хоста на URI от Update To header раздел на скрипта Lua, както е показано с удебелен шрифт по-долу:
   -- Update To header with CCAX URL
    local oldTo1 = msg:getHeader("To")
    local newTo1 = string.gsub(oldTo1, "<sip:(.+)@(.*)>", "<sip:%1@ecccx.<your_region>.webex.com>")
    msg:modifyHeader("To", newTo1)
1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Въведете следните конфигурации на URI за гласов клас, за да идентифицирате обажданията от Webex към вашето предприятие.

voice class uri INEdgeAudio sip
 pattern x-cisco-webex-service=audio
3

Въведете следните конфигурации на URI за гласов клас, за да идентифицирате обажданията от вашето предприятие към Webex.

Използвайте адреса на хоста на URI, който сте събрали от администраторската или контролния център на сайта. В този пример сменете <your_region> с AMER, EMEA или APJC според случая.

voice class uri OUTEdgeAudio sip
 host ecccx.<your_region>.webex.com

Настройване на криптографски суит тип Гласов клас SRTP

Вашият гласов клас SRTP-crypto присвоява предпочитания SRTP крипто сюит, който да използва за Edge Audio. Конфигурирайте следните крипто суити по реда си. Нанесете гласовия клас srtp-crypto към защитения аудио профил или наберете връстници за Edge Audio.
1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Въведете следните криптографски конфигурации.

voice class srtp-crypto 234
 crypto 1 AEAD_AES_256_GCM
 crypto 2 AEAD_AES_128_GCM
 crypto 3 AES_CM_128_HMAC_SHA1_80
 crypto 4 AES_CM_128_HMAC_SHA1_32

Задаване на максимален размер на сегмента на TCP

По подразбиране сървърътHello на КУБ е дълъг 1380 байта. Тъй като отдалечената страна Webex очаква по-малък размер на сегмента, тя не изпраща ACK. Докато CUBE се опита с по-малък размер (1360), обикновено получава ACK след изтичането на 3 втория таймер за ръкостискане, което кара обаждането да се провали. Задаването на стойността на MSS на 1360 гарантира, че CUBE ограничава сегмента при първия опит и получава навременен ACK от Webex.

1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Въведете следната конфигурация.

ip tcp mss 1360

Създаване на наемател

Edge Аудио маршрутизиране на повикванията се основава на URIs. URI за повикване-маршрут трябва да е активиран, за да съответства на връстници за набиране въз основа на URIs.

Edge аудиото не поддържа актуализации на ИД на повикващия, така че трябва да добавите no update-callerid.

Нямате нужда от полезен товар, който да работи за RTP-NTE DTMF пакети, така че конфигурирайте asymmetrics payload full.

1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Въведете следните конфигурации на наематели.

voice class tenant 234
  asymmetric payload full
  no update-callerid
  error-passthru
  call-route url

Набиране на връстници за Edge аудио

Трябва да конфигурирате две връстници за набиране, за да боравите с Edge Audio Calls. Един връстник за набиране, външният интерфейс, представлява SIP багажника между вашия CUBE и webex облака. Другият връстник за набиране, вътрешният интерфейс, представлява SIP багажника между вашия КУБ и Унифицирания CM.

Номерата на обажданията, до които КУБът се люспи, варира въз основа на корпоративния режим Унифициран CM – микс режим, защитен режим или несигурен режим. Трябва да приложите правилната конфигурация въз основа на вашето корпоративно разполагане.

Ако искате да конфигурирате вашия CUBE да приема само разширение обратно повикване за Edge Audio от обаждания, които идват от вашия Webex сайт, след това използвайте (Незадължително) Аудио защитени профили за CUBE вместо това.

Настройване на партньорска за набиране на режим на смесване

Ако вашето предприятие има сигурно и несигурно разполагане, приложете партньорската конфигурация за набиране на режим микс.
1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Конфигурирайте строг SRTP вътре в връстник за външно набиране и SRTP обратен вътре в вътрешното набиране peer.

dial-peer voice 23411 voip
 description External Webex edge audio entry or exit dial-peer
 session protocol sipv2
! This DNS SRV should be as per the site-admin / controlhub dial-in settings
 session target dns:ecccx.<your_region>.webex.com
 session transport tcp tls
 destination uri OUTEdgeAudio
 incoming uri request INEdgeAudio
 voice-class codec 3 offer-all
 voice-class sip url sips
 voice-class sip profiles 2340
 voice-class sip tenant 234
 ! This should be CUBE external interface name. In this sample GigabitEthernet2/0/0 is the external interface
 voice-class sip bind control source-interface GigabitEthernet2/0/0
 voice-class sip bind media source-interface GigabitEthernet2/0/0
 voice-class sip requri-passing
 voice-class sip audio forced
 dtmf-relay rtp-nte
 srtp
dial-peer voice 23401 voip
 description Internal mix mode Webex edge audio entry or exit dial-peer
 session protocol sipv2
! This should be the enterprise CUCM / SME SRV / IP address
 session target dns:test-ccm.sample.com
 session transport tcp
 destination uri INEdgeAudio
 incoming uri request OUTEdgeAudio
 voice-class codec 3 offer-all
 voice-class sip srtp negotiate cisco
 voice-class sip profiles 2341
 voice-class sip tenant 234
 voice-class sip srtp-crypto 234
!This should be CUBE internal interface name. In this sample GigabitEthernet2/0/1 is the internal interface
 voice-class sip bind control source-interface GigabitEthernet2/0/1
 voice-class sip bind media source-interface GigabitEthernet2/0/1
 voice-class sip requri-passing
 dtmf-relay rtp-nte
 srtp fallback

Настройване на партньорска за защитено набиране

Ако вашето предприятие има напълно сигурно разполагане, приложете партньорската конфигурация за защитено набиране.
1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Конфигурирайте SRTP pass-thru в връстник за външно набиране и в връстник за вътрешно набиране.

dial-peer voice 23411 voip
description External Webex edge audio entry or exit dial-peer
session protocol sipv2
! This DNS SRV should be as per the site-admin / controlhub dial-in settings
session target dns:ecccx.<your_region>.webex.com
session transport tcp tls
destination uri OUTEdgeAudio
incoming uri request INEdgeAudio
voice-class codec 3 offer-all
voice-class sip url sips
voice-class sip profiles 2340
voice-class sip tenant 234
voice-class sip srtp-crypto 234
! This should be CUBE external interface name. In this sample GigabitEthernet2/0/0 is the external interface
voice-class sip bind control source-interface GigabitEthernet2/0/0
voice-class sip bind media source-interface GigabitEthernet2/0/0
voice-class sip requri-passing
voice-class sip audio forced
dtmf-relay rtp-nte
srtp pass-thru
dial-peer voice 23401 voip
description Internal mix mode Webex edge audio entry or exit dial-peer
session protocol sipv2
! This should be the enterprise CUCM / SME SRV / IP address
session target dns:test-ccm.sample.com
session transport tcp tls
destination uri INEdgeAudio
incoming uri request OUTEdgeAudio
voice-class codec 3 offer-all
voice-class sip profiles 2341
voice-class sip tenant 234
voice-class sip srtp-crypto 234
!This should be CUBE internal interface name. In this sample GigabitEthernet2/0/1 is the internal interface
voice-class sip bind control source-interface GigabitEthernet2/0/1
voice-class sip bind media source-interface GigabitEthernet2/0/1
voice-class sip requri-passing
dtmf-relay rtp-nte
srtp pass-thru

Настройване на несигурен партньорска за набиране

Ако вашето предприятие има напълно несигурно разполагане, приложете партньорската конфигурация за несигурно набиране.
1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Конфигуриране на строг SRTP във външния връстник за набиране. Не конфигурирайте никакъв SRTP за вътрешното набиране партньорска.

dial-peer voice 23411 voip
description External Webex edge audio entry or exit dial-peer
session protocol sipv2
! This DNS SRV should be as per the site-admin / controlhub dial-in settings
session target dns:ecccx.<your_region>.webex.com
session transport tcp tls
destination uri OUTEdgeAudio
incoming uri request INEdgeAudio
voice-class codec 3 offer-all
voice-class sip url sips
voice-class sip profiles 2340
voice-class sip tenant 234
voice-class sip srtp-crypto 234
! This should be CUBE external interface name. In this sample GigabitEthernet2/0/0 is the external interface
voice-class sip bind control source-interface GigabitEthernet2/0/0
voice-class sip bind media source-interface GigabitEthernet2/0/0
voice-class sip requri-passing
voice-class sip audio forced
dtmf-relay rtp-nte
srtp
dial-peer voice 23401 voip
description Internal mix mode Webex edge audio entry or exit dial-peer
session protocol sipv2
! This should be the enterprise CUCM / SME SRV / IP address
session target dns:test-ccm.sample.com
session transport tcp
destination uri INEdgeAudio
incoming uri request OUTEdgeAudio
voice-class codec 3 offer-all
voice-class sip profiles 2341
voice-class sip tenant 234
!This should be CUBE internal interface name. In this sample GigabitEthernet2/0/1 is the internal interface
voice-class sip bind control source-interface GigabitEthernet2/0/1
voice-class sip bind media source-interface GigabitEthernet2/0/1
voice-class sip requri-passing
dtmf-relay rtp-nte

Поток на задачи за настройка за защитна стена и конфигурация на сертификата

Трябва да конфигурирате защитните си стени с подходящите портове и подписани сертификати, за да разрешите Edge Audio.

Стъпка

Описание

Раздел

1

Отворете необходимите портове на защитната стена.

Задължителни портове на защитната стена

2

Приложете необходимите подписани сертификати.

Подписани сертификати от орган за надеждни сертификати

Задължителни портове на защитната стена

След като завършите конфигурациите на Унифициран CM и CUBE, трябва да отворите необходимите портове на защитната стена. Вижте тази статия, https://collaborationhelp.cisco.com/article/WBX264, за информация за изискване на мрежата и кои портове да се отвори.

Подписани сертификати от орган за надеждни сертификати

Edge Audio изисква вашият CUBE да предлага подписани сертификати от надеждни CA сертификат органи за взаимни TLS (mTLS) връзки. Използвайте следната връзка, за да стигнете до списък на органите за сертификати, на които Cisco има доверие: https://collaborationhelp.cisco.com/article/WBX9000008850. Edge Audio счита сертификати, които изброените органи подписват като валидни и позволява връзката.


За внедряване на Webex за правителството трябва да активирате mTLS.

Кубове вече са конфигурирани да приемат Webex сертификати. Те имат вграден сертификат орган (CA) trust-store с необходимия сертификат Quavadis Root CA.

Трябва да качите сертификата CUBE и CA веригата на сертификатите, които сте закупили от СО. Преди да качите сертификата CUBE, трябва да конфигурирате точка на доверие. За подробности вижте раздела за конфигуриране на CUBE в Конфигуриране и отстраняване на корпоративни CA (Трета страна CA) Подписани сертификати за SIP TLS и SRTP между CUCM, IP телефони и КУБ при https://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/unified-communications/unified-border-element/200614-Configure-and-Troubleshoot-Enterprise-CA.html.

Когато Edge Audio изпраща сертификата си по време на ръкостискане на MTLS, CUBE го валидира срещу сертификатите в доверителния басейн. За да актуализирате пакет trustpool с Cisco Root CA, изтеглете най-новия "Cisco Trusted Core Root Bundle" от http://www.cisco.com/security/pki/ с тази команда:

crypto pki trustpool import clean url <latest_bundle_url>

За повече информация относно актуализирането на доверителния инструмент вижте глава за управлението на Доверителния басейн на PKI в Ръководството за конфигуриране на инфраструктурата на публичния ключ, ръководство Cisco IOS XE.

Настройте обратното повикване

Настройте потока на задачите за обратно извикване на Edge Audio


Ако вашият сайт използва Webex Calling, вместо това можете да използвате маршрутизиране в мрежата за обратно повикване. Ако нямате Webex Calling, използвайте този метод. Не конфигурирайте обратното извикване и по двата метода.

Преди да настроите Edge Audio Callback, уверете се, че разполагането ви е правилно конфигурирано:

  • Прилагане на следните настройки на DNS SRV:

    • DNS SRVs за всяка цел CUBE трябва да сочи порт 5061.

    • Осигуряване на Записи за разрешаване на напълно квалифицирани имена на домейни (FQDNs) в SRV записите.

  • Някои разполагания може да използват едни и същи цели на CUBE за разговори между бизнес и за Edge Audio Callback. Ако разполагането ви използва повторно тези цели, използвайте специализиран домейн за SRV записите за целите на Edge Audio CUBE. Не смесвайте различни портове в един набор от SRV записи.

  • Вашата конфигурация на Унифициран CM трябва правилно да маршрутизира Edge Audio повикванията за потребители във и извън вашата мрежа.


Ако не конфигурирате правилно мрежата си, за да се справите с обажданията от Webex, Edge Audio се проваля в партньорската мрежа webex PSTN или CCA-SP.

Можете да конфигурирате Edge аудио обратно повикване, както следва:

Стъпка

Описание

Раздел

1

Настройте Edge Audio Callback във вашия портал или администриране на Webex сайт, или Контролен център.

Приложете настройките за обратно извикване Edge Audio в Webex администрация на сайта

или

Приложете настройките за обратно повикване Edge Audio в Control Hub

2

(По избор) Активирайте обратно повикване за разширение във вашия портал.

(По избор) Поток на задачи за настройка за обратно повикване на разширение

Глобално разпределен носител за обратно повикване

Edge Audio използва глобално разпространен носител за всички обратни повиквания. За да постигне оптимална свързаност, Webex избира най-близкия медиен възел към корпоративния ви ръб въз основа на SRV. Трафикът след това преминава от облака Webex до най-близкия корпоративен ръб за това обаждане. Това маршрутизиране свежда до минимум латентността и запазва по-голямата част от трафика в гръбнака на Webex и извън интернет.

Приложете настройките за обратно извикване Edge Audio в Webex администрация на сайта

1

Влезте в Cisco Webex администриране на сайта и отидете на Конфигурация > Общи настройки на сайта > аудио настройки .

2

В раздела край аудио разрешени номера за обратно повикване изберете държавата/региона, за които да приложите настройките за обратно повикване и след това въведете името на домейна за КУБ DNS SRV .

Например, ако вашият DNS SRV запис е _sips._tcp. example.com, влизате example.com тук.

3

Щракнете върху Добавяне.

Когато щракнете върху Добави , EdgeAudio автоматично тества конфигуриран DNS SRV свързаност и гледа нагоре най-близкия Уебекс мултимедиен възел за този SRV. Преди да приложите настройките, уверете се, че DNS SRV преминава теста за свързване.


 

Ако Webex не може да определи географското местоположение на добавен SRV, Webex избира мултимедиен възел по подразбиране въз основа на местоположението на сайта Ви.

Webex използва MaxMind DB, за да открие вашия IP адрес. Ако видите несъответствие в местоположението за вашия IP адрес, свържете се с MaxMind, за да коригирате проблема.

4

За да покажете подробности за проверка на свързаността, кликнете върху индикатора за състоянието, за да се покаже страницата Проверка на SIP местоназначението.

5

Изберете Прилагане на настройки, когато приключите с добавянето на всички настройки за обратно повикване.

Приложете настройките за обратно повикване Edge Audio в Control Hub

1

От изгледа на клиента в admin.webex.com отидете на Услуги , а под Събрание изберете Сайтове .

2

Изберете сайта, за който да конфигурирате Edge Audio, и изберете Конфигуриране на сайт.

3

Изберете Общи настройки > Аудио настройки.

4

В раздела край аудио разрешени номера за обратно повикване изберете държавата/региона, за които да приложите настройките за обратно повикване и след това въведете името на домейна за КУБ DNS SRV .

Например, ако вашият DNS SRV запис е _sips._tcp. example.com, влизате example.com тук.

5

Щракнете върху Добавяне.

Когато щракнете върху Добави , EdgeAudio автоматично тества конфигуриран DNS SRV свързаност и гледа нагоре най-близкия Уебекс мултимедиен възел за този SRV. Преди да приложите настройките, уверете се, че DNS SRV преминава теста за свързване.


 

Ако Webex не може да определи географското местоположение на добавен SRV, Webex избира мултимедиен възел по подразбиране въз основа на местоположението на сайта Ви.

Webex използва MaxMind DB, за да открие вашия IP адрес. Ако видите несъответствие в местоположението за вашия IP адрес, свържете се с MaxMind, за да коригирате проблема.

6

За да покажете подробности за проверка на свързаността, кликнете върху индикатора за състоянието, за да се покаже страницата Проверка на SIP местоназначението.

7

Изберете Прилагане на настройки, когато приключите с добавянето на настройките за обратно повикване.

Опции за маршрутизиране на аудио повикване edge

Когато разрешите Edge Audio обратно повикване за една или повече страни, Webex маршрути повиквания по интернет. Ако има проблеми с DNS, TCP или TLS свързване, или повикване е неуспешно с 380 или 400-699 SIP грешка отговор, тогава Webex по подразбиране отново повикването през PSTN или CCA-SP партньорска мрежа.

Вижте Контрол обратно повикване маршрутизиране опции за Edge Audio за подробности относно забраняването на Edge Audio от повторен опит неуспешни повиквания през PSTN или CCA-SP партньорска мрежа.

(По избор) Поток на задачи за настройка за обратно повикване на разширение


РазширениеТо Обратно повикване за Edge Audio е достъпно само за WBS33 и по-нови сайтове. За да разберете коя версия използвате, вижте Намерете номера на версията на Cisco Webex срещитеси .

Разширение обратно повикване за Edge Audio позволява на потребителите да се присъединят към Webex срещи с помощта на функцията Call Me и тяхното вътрешно разширение. Това е достъпно само за Webex срещи и не работи с Webex Събития, Обучение на Webex или Поддръжка на Webex.

Можете да използвате повторно моделите на търсене, които сте създали за Обратно повикване edge Audio с обратно повикване за разширение.

Можете да конфигурирате Edge аудио обратно повикване, както следва:

Стъпка

Описание

Раздел

1

Активирайте обратно повикване за разширение във вашия портал или администриране на Webex сайт, или контролен център.

Разрешаване на извикване на разширението в уебекс администриране на сайта

или

Разрешаване на обратно повикване за разширение в контролния център

2

Разрешаване на вътрешна телеконференциална връзка с обратно повикване.

Разрешаване на вътрешна покана за уебекс телеконферентни връзки в уебекс администрация на сайта

или

Разрешаване на вътрешна обратна покана за webex телеконферентни услуги в контролния център

3

Задайте държавите или регионите, към които Webex може да насочва обратно повикване.

Задаване на разрешени държави за обратно повикване в уебекс администриране на сайт

или

Задаване на разрешени държави за обратно повикване в контролния център

4

(По избор) Настройте Аудио защитени профили за вашия КУБ.

(По избор) Аудио защитени профили за КУБ

Разрешаване на извикване на разширението в уебекс администриране на сайта

Ако управлявате уебекс сайтовете си в Webex Site Administration, или сте завършили процеса на свързване на сайта , тогава активирайте обратно повикване за разширение вУебекс администрация на сайта.

1

Влезте в Cisco Webex администриране на сайта и отидете на Конфигурация > Общи настройки на сайта > аудио настройки .

2

В раздела край аудио разрешени номера за обратно повикване изберете Разширение като държава/регион и след това въведете КУБ DNS SRV .

3

Щракнете върху Добавяне.

4

Изберете Прилагане на настройки.

След като разрешите разширение обратно повикване, отнема 30 минути, за да се прилагат настройките към базата данни.

Разрешаване на обратно повикване за разширение в контролния център

Ако настроите и управлявате уебекс сайтовете си в Контролния център, тогава активирайте обратно повикване за разширение в контролния център.

1

От изгледа на клиента в https://admin.webex.com, отидете на Услуги и под Събрание изберете Сайтове .

2

Изберете сайта, за който да конфигурирате Edge Audio, и изберете Конфигуриране на сайт.

3

Изберете Общи настройки > Аудио настройки

4

В раздела край аудио разрешени номера за обратно повикване изберете Разширение като държава/регион и след това въведете КУБ DNS SRV .

5

Щракнете върху Добавяне.

6

Изберете Прилагане на настройки.

След като разрешите разширение обратно повикване, отнема 30 минути, за да се прилагат настройките към базата данни.

Разрешаване на вътрешна обратна покана за webex телеконферентни услуги в контролния център

Когато е предвидено за вашия сайт, можете да включите опцията да позволите на участниците в събранието да получават обаждания на вътрешен телефонен номер в рамките на същия корпоративен сайт. Можете също да редактирате етикета, който се появява в рамките на диалога на Аудио конференцията, когато участниците се присъединят към аудиоконференцията.

1

От изгледа за клиент в https://admin.webex.com отидете на Услуги и под Среща изберете Сайтове.

2

Изберете webex сайта, за да промените настройките за и щракнете върху Конфигуриране на сайт.

3

Под Общи настройки поставете отметка в квадратчето Разрешаване на вътрешна телеконферентно обаждане.

4

В полето Вътрешен етикет за обратно повикване въведете описателно име или фраза, за да идентифицирате вътрешната опция за обратно повикване.

5

Щракнете върху Актуализиране.

Разрешаване на вътрешна покана за уебекс телеконферентни връзки в уебекс администрация на сайта

Когато е предвидено за вашия сайт, можете да включите опцията да позволите на участниците в събранието да получават обаждания на вътрешен телефонен номер в рамките на същия корпоративен сайт. Можете също да редактирате етикета, който се появява в рамките на диалога на Аудио конференцията, когато участниците се присъединят към аудиоконференцията.

1

Влезте в администрацията на сайта на Webex и посетете Конфигурация > Общи настройки на сайта > Опции.

2

Превъртете до секцията Опции за сайта и след това поставете отметка в квадратчето Разрешаване на вътрешна телеконферентно връзка с обратно повикване.

3

В полето Вътрешен етикет за обратно повикване въведете описателно име или фраза, за да идентифицирате вътрешната опция за обратно повикване.

4

Щракнете върху Актуализиране.

Задаване на разрешени държави за обратно повикване в уебекс администриране на сайт

Ако управлявате уебекс сайтовете си в Webex Site Administration, или сте завършили процеса на свързване на сайта , използвайте тезистъпки, за да посочите държавите или регионите, към които Webex може да маршрутизира обратно повикване.

1

Влезте в Cisco Webex администриране на сайта и отидете на Конфигурация > Общи настройки на сайта > аудио настройки .

2

В секцията Държави за обратно повикване webex Използвайте квадратчетата за отметка, за да разрешите или деактивирате държава или регион.


 

Трябва да имате активирана поне една държава или регион за обратно повикване.

3

Когато приключите с извършването на промени, запишете промените си.

Вашите промени могат да отнемат до 30 минути, за да се размножават до клиента.

Задаване на разрешени държави за обратно повикване в контролния център

Ако управлявате уебекс сайтовете си в Контролния център, използвайте тези стъпки, за да посочите държавите или регионите, към които Webex може да маршрутизира обратно повикване.

1

От изгледа на клиента в https://admin.webex.com, отидете на Услуги и под Събрание изберете Сайтове .

2

Изберете сайта, за който искате да конфигурирате Edge Audio, и изберете Конфигуриране на сайт.

3

Изберете Общи настройки > Аудио настройки.

4

В секцията Държави за обратно повикване webex Използвайте квадратчетата за отметка, за да разрешите или деактивирате държава или регион.


 

Трябва да имате активирана поне една държава или регион за обратно повикване.

5

Когато приключите с извършването на промени, запишете промените си.

Вашите промени могат да отнемат до 30 минути, за да се размножават до клиента.

(По избор) Аудио защитени профили за КУБ

Препоръчваме ви да конфигурирате разширението обратно повикване за Edge Audio да приема само обаждания, които идват от вашия Webex сайт. Ако участниците използват обратно повикване, за да се присъединят към събрания от неочаквани Webex сайтове, КУБът отхвърля тези обаждания.


Вашият Webex сайт трябва да е на версия 40.8.0 или по-висока, за да настроите аудио защитен профил.

За да настроите аудио защитен профил, направете тези конфигурации на вашия КУБ:

  • Гласов клас URI за аудио защитен профил

  • Отговор на отхвърляне за аудио защитен профил

  • Набиране на връстник за входящи повиквания

  • Набиране на връстник за отхвърляне на обаждания

Създаване на URI за гласов клас за аудио защитен профил

Нуждаете се от нов voice class uri с модела за вашия Webex сайт с Edge Audio. Използвайте URI, за да създадете връстниците за набиране за обратно повикване.

1

Копирайте шаблона на webex сайта, който искате да разрешите външни обратни повиквания с Edge Audio:

  • За сайтове, управлявани в Cisco Webex администриране на сайта, влезте в Уебекс администрация на сайта и отидете на Конфигурация > Общи настройки на сайта > аудио настройки .

  • За сайтове, управлявани в Cisco Webex Control Hub, от изгледа на клиента в , отидете на https://admin.webex.comУслуги , а под Събрание изберете Сайтове . Изберете webex сайта, за който да прегледате шаблона, и отидете на Конфигуриране на сайт > Общи настройки > Аудио настройки .

2

В раздела Край на edge аудио клиент щракнете върху Защитен край .

3

В секцията КУБ щракнете върху Копиране.

4

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

5

Въведете следното voice class uri с модела, който сте копирали от Администриране на сайта или контролен център.

Този пример използва x-cisco-site-uuid 9ca12345678e321be0123456e00ab789 модел като препратка.

!
voice class uri INEdgeAudioSiteName sip
 pattern x-cisco-site-uuid=9ca12345678e321be0123456e00ab789;x-cisco-webex-service=audio
!

 

Ако имате повече от един Webex сайт, след това повторете тези стъпки, за да създадете нов voice class uri за всеки сайт на Webex.

Добавяне на отговор на отхвърляне за аудио защитен профил

Когато участник използва обратно повикване от webex сайт на друга организация, искате те да получат подходящ отговор за отхвърляне. Добавяне на нов voice class sip-profiles, voice translation-rule и voice translation-profile да използвате с вашите връстници за набиране.

1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Въведете подходящия отговор за отхвърляне за разполагането си.

Ето примерен отговор за отхвърляне:

!
voice class sip-profiles 2001
 response 403 method INVITE sip-header SIP-StatusLine modify "Forbidden" "Unknown Webex Site"
!
voice translation-rule 1
 rule 1 reject /^.*/
!
voice translation-profile call_block
 translate calling 1
!
Създаване на връстник за набиране за входящи повиквания с аудио защитен профил

Създайте нов връстник за набиране и прикачете новия си voice class uri. Този връстник за набиране позволява обажданията да преминат, когато участниците използват обратно повикване с Edge Audio от webex сайта със своя UUID.

1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Добавете връстник за набиране за входящи повиквания, които са подходящи за разполагането ви.

Ето един пример входящ набиране партньорска:

!
dial-peer voice 2001 voip
 description External Webex edge audio entry or exit dial-peer to match SiteUUID
 session protocol sipv2
 session target dns:ecccx.<your_region>.webex.com
 session transport tcp tls
 destination uri OUTEdgeAudio
 incoming uri request INEdgeAudioSiteName
 voice-class codec 3 offer-all
 voice-class sip url sips
 voice-class sip early-offer forced
 voice-class sip profiles 2000
 voice-class sip tenant 234
 voice-class sip bind control source-interface GigabitEthernet1/0/0
 voice-class sip bind media source-interface GigabitEthernet1/0/0
 voice-class sip requri-passing
 voice-class sip audio forced
 dtmf-relay rtp-nte
 srtp
!
Създаване на връстник за набиране за отхвърляне на обаждания с аудио защитен профил

Създайте връстник за набиране, за да отхвърлите обажданията, когато участниците използват обратно повикване с Edge Audio от неправилен webex сайт. Партньорската връзка за набиране връща грешка 403 за обратно повикване от webex сайт, който не съответства на неговия UUID.

1

Отворете команден ред и влезте във вашия КУБ.

2

Добавете връстник за набиране за отхвърляне на обаждания, които са подходящи за разполагането ви.

Ето примерен връстник за набиране:

!
dial-peer voice 2000 voip
 description External Webex edge audio entry dial-peer to reject no/wrong sit
 call-block translation-profile incoming call_block
 call-block disconnect-cause incoming call-reject
 session protocol sipv2
 session transport tcp tls
 incoming uri request INEdgeAudio
 voice-class codec 3 offer-all
 voice-class sip url sips
 voice-class sip profiles 2001
 voice-class sip bind control source-interface GigaBitEthernet1/0/0
 voice-class sip bind media source-interface GigaBitEthernet1/0/0
 srtp
!

 

Ако имате съществуващ връстник за набиране, за да отхвърлите обажданията, премахнете destination uri от този връстник за набиране, когато създавате аудио защитен профил.

Пример микс режим набиране партньорска конфигурация с аудио защитен профил

Този пример показва връстник за набиране на режим микс с аудио защитен профил. Той има SRTP fallback конфигуриран в различните връстници за набиране. Използвате този тип config, когато вашето предприятие има смесено защитено и несигурно разполагане.


dial-peer voice 23401 voip
 description Internal mix mode Webex edge audio entry or exit dial-peer
 session protocol sipv2
! This should be the enterprise CUCM / SME SRV / IP address
 session target dns:test-ccm.sample.com
 session transport tcp tls
 destination uri INEdgeAudio
 incoming uri request OUTEdgeAudio
 voice-class codec 3 offer-all
 voice-class sip srtp negotiate cisco
 voice-class sip profiles 2341
 voice-class sip tenant 234
 voice-class sip srtp-crypto 234
!This should be CUBE internal interface name. In this sample GigabitEthernet2/0/1 is the internal interface
 voice-class sip bind control source-interface GigabitEthernet2/0/1
 voice-class sip bind media source-interface GigabitEthernet2/0/1
 voice-class sip requri-passing
 dtmf-relay rtp-nte
 srtp fallback
!
dial-peer voice 2001 voip
 description External Webex edge audio entry or exit dial-peer to match SiteUUID
 session protocol sipv2
 session target dns:ecccx.<your_region>.webex.com
 session transport tcp tls
 destination uri OUTEdgeAudio
 incoming uri request INEdgeAudioSiteName
 voice-class codec 3 offer-all
 voice-class sip url sips
 voice-class sip early-offer forced
 voice-class sip profiles 2000
 voice-class sip tenant 234
 voice-class sip bind control source-interface GigabitEthernet1/0/0
 voice-class sip bind media source-interface GigabitEthernet1/0/0
 voice-class sip requri-passing
 voice-class sip audio forced
 dtmf-relay rtp-nte
 srtp
!
dial-peer voice 2000 voip
 description External Webex edge audio entry dial-peer to reject no/wrong sit
 call-block translation-profile incoming call_block
 call-block disconnect-cause incoming call-reject
 session protocol sipv2
 session transport tcp tls
 incoming uri request INEdgeAudio
 voice-class codec 3 offer-all
 voice-class sip url sips
 voice-class sip profiles 2001
 voice-class sip bind control source-interface GigaBitEthernet1/0/0
 voice-class sip bind media source-interface GigaBitEthernet1/0/0
 srtp
!
Пример защитено набиране партньорска конфигурация с аудио защитен профил

Този пример показва защитен връстник за набиране с аудио защитен профил. Той има SRTP пас-thru конфигуриран в различните връстници набиране.

dial-peer voice 23401 voip
description Internal mix mode Webex edge audio entry or exit dial-peer
session protocol sipv2
! This should be the enterprise CUCM / SME SRV / IP address
session target dns:test-ccm.sample.com
session transport tcp tls
destination uri INEdgeAudio
incoming uri request OUTEdgeAudio
voice-class codec 3 offer-all
voice-class sip profiles 2341
voice-class sip tenant 234
voice-class sip srtp-crypto 234
!This should be CUBE internal interface name. In this sample GigabitEthernet2/0/1 is the internal interface
voice-class sip bind control source-interface GigabitEthernet2/0/1
voice-class sip bind media source-interface GigabitEthernet2/0/1
voice-class sip requri-passing
dtmf-relay rtp-nte
srtp pass-thru
!
dial-peer voice 2001 voip
 description External Webex edge audio entry or exit dial-peer to match SiteUUID
 session protocol sipv2
 session target dns:ecccx.<your_region>.webex.com
 session transport tcp tls
 destination uri OUTEdgeAudio
 incoming uri request INEdgeAudioSiteName
 voice-class codec 3 offer-all
 voice-class sip url sips
 voice-class sip early-offer forced
 voice-class sip profiles 2000
 voice-class sip tenant 234
voice-class sip srtp-crypto 234
 voice-class sip bind control source-interface GigabitEthernet1/0/0
 voice-class sip bind media source-interface GigabitEthernet1/0/0
 voice-class sip requri-passing
 voice-class sip audio forced
 dtmf-relay rtp-nte
 srtp pass-thru
!
dial-peer voice 2000 voip
 description External Webex edge audio entry dial-peer to reject no/wrong sit
 call-block translation-profile incoming call_block
 call-block disconnect-cause incoming call-reject
 session protocol sipv2
 session transport tcp tls
 incoming uri request INEdgeAudio
 voice-class codec 3 offer-all
 voice-class sip url sips
 voice-class sip profiles 2001
 voice-class sip bind control source-interface GigaBitEthernet1/0/0
 voice-class sip bind media source-interface GigaBitEthernet1/0/0
 srtp
!
Пример Несигурен набиране партньорска конфигурация с аудио защитен профил

Този пример показва несигурен връстник за набиране с аудио защитен профил. Не конфигурирате нито един SRTP CLI's във вътрешния връстник за набиране.

dial-peer voice 23401 voip
description Internal mix mode Webex edge audio entry or exit dial-peer
session protocol sipv2
! This should be the enterprise CUCM / SME SRV / IP address
session target dns:test-ccm.sample.com
session transport tcp
destination uri INEdgeAudio
incoming uri request OUTEdgeAudio
voice-class codec 3 offer-all
voice-class sip profiles 2341
voice-class sip tenant 234
!This should be CUBE internal interface name. In this sample GigabitEthernet2/0/1 is the internal interface
voice-class sip bind control source-interface GigabitEthernet2/0/1
voice-class sip bind media source-interface GigabitEthernet2/0/1
voice-class sip requri-passing
dtmf-relay rtp-nte
!
dial-peer voice 2001 voip
 description External Webex edge audio entry or exit dial-peer to match SiteUUID
 session protocol sipv2
 session target dns:ecccx.<your_region>.webex.com
 session transport tcp tls
 destination uri OUTEdgeAudio
 incoming uri request INEdgeAudioSiteName
 voice-class codec 3 offer-all
 voice-class sip url sips
 voice-class sip early-offer forced
 voice-class sip profiles 2340
 voice-class sip tenant 234
voice-class sip srtp-crypto 234
 voice-class sip bind control source-interface GigabitEthernet1/0/0
 voice-class sip bind media source-interface GigabitEthernet1/0/0
 voice-class sip requri-passing
 voice-class sip audio forced
 dtmf-relay rtp-nte
 srtp
!
dial-peer voice 2000 voip
 description External Webex edge audio entry dial-peer to reject no/wrong sit
 call-block translation-profile incoming call_block
 call-block disconnect-cause incoming call-reject
 session protocol sipv2
 session transport tcp tls
 incoming uri request INEdgeAudio
 voice-class codec 3 offer-all
 voice-class sip url sips
 voice-class sip profiles 2001
 voice-class sip bind control source-interface GigaBitEthernet1/0/0
 voice-class sip bind media source-interface GigaBitEthernet1/0/0
 srtp
!

Настройване на потока на задачите за Webex Calling в мрежата за обратно извикване


Ако вашият сайт използва Webex Calling, можете да използвате маршрутизиране в мрежата за обратно повикване. Ако нямате Webex Calling, използвайте метода за обратно извикване Edge Audio. Не конфигурирайте обратното извикване и по двата метода.

Стъпка

Описание

Раздел

1

Настройте обратно извикване за повикване в мрежата за повикване на Webex Calling във вашия портал, или Webex администрация на сайта или Control Hub.

Задайте маршрутизиране на повиквания в мрежата на Webex Calling за обратно извикване в Webex администрация на сайта

или

Задайте маршрутизиране на повиквания в мрежата на Webex Calling за обратно повикване в Control Hub

2

(По избор) Активирайте обратно повикване за разширение във вашия портал.

(По избор) Поток на задачи за настройка за обратно повикване на разширение

Задайте маршрутизиране на повиквания в мрежата на Webex Calling за обратно извикване в Webex администрация на сайта

Преди да започнете

Можете да посочите страните или регионите, към които Webex може да насочва обратно извикване. За нас тази функция трябва да управлявате Webex сайтове в Webex администрация на сайта или да сте завършили Свързване на сайта процес. За конфигурираните международни разширения, когато потребителят избере Обади ми се или опция за обратно повикване при присъединяване към среща, Webex Meetings първо се опитва да насочи повикването директно към Webex Calling. Ако въведеният от потребителя номер не е регистриран номер за повикване в Webex Calling , тогава повикването се връща обратно и се насочва през PSTN, нормалното поведение за обратно повикване.

  1. Влезте в Cisco Webex администриране на сайта и отидете на Конфигурация > Общи настройки на сайта > аудио настройки .
  2. В Edge Audio позволени номера за обратно повикване раздел, използвайте квадратчетата за отметка, за да активирате или деактивирате държава или регион.
  3. В Държава/регион падащ списък, изберете държавата, към която да маршрутизиране на повиквания в мрежата.
  4. В Маршрутизиране на обажданията падащ списък, изберете Маршрутизиране на Webex Calling .
  5. Щракнете върху Добавяне.
  6. Изберете Приложете настройки когато сте добавили всички настройки за обратно повикване.
1

Влезте в Cisco Webex администриране на сайта и отидете на Конфигурация > Общи настройки на сайта > аудио настройки .

2

В Edge Audio позволени номера за обратно повикване раздел, използвайте квадратчетата за отметка, за да активирате или деактивирате държава или регион.


 

Активирайте поне една държава или регион за обратно повикване.

3

В Държава/регион падащ списък, изберете държавата, към която да маршрутизиране на повиквания в мрежата.

4

В Маршрутизиране на обажданията падащ списък, изберете Маршрутизиране на Webex Calling .

5

Щракнете върху Добавяне.


 

Въз основа на вашите изисквания повторете стъпката за „Разширение“ или други държави. Препоръчваме да използвате маршрутизиране на Webex Calling за всички налични държави в Държава/регион списък.

6

Изберете Приложете настройки когато сте добавили всички настройки за обратно повикване.


 

Вашите промени могат да отнемат до 30 минути, за да се размножават до клиента.

Задайте маршрутизиране на повиквания в мрежата на Webex Calling за обратно повикване в Control Hub

Преди да започнете

Предварителни изисквания

  • Лицензи за Webex Calling на Webex Calling и номер от обществена телефонна централа за повикване на Webex

  • Лицензи за Webex Meetings

Ако управлявате своите Webex сайтове в Control Hub, можете да посочите страните или регионите, към които Webex може да насочва обратно извикване. За конфигурираните международни разширения, когато потребителят избере Обади ми се или опция за обратно повикване при присъединяване към среща, Webex Meetings първо се опитва да насочи повикването директно към Webex Calling. Ако въведеният от потребителя номер не е регистриран номер за повикване в Webex Calling , тогава повикването се връща обратно и се насочва през PSTN, нормалното поведение за обратно повикване.

  1. От изглед на клиента вhttps://admin.webex.com , отидете на Услуги и под Среща , изберете сайтове .
  2. Изберете сайта, за който да конфигурирате маршрутизирането на Webex Calling в мрежата и изберете Конфигуриране на сайта .
  3. Изберете Общи настройки > Аудио настройки.
  4. В секцията Webex Calling в мрежата, използвайте квадратчетата за отметка, за да активирате или деактивирате държава или регион.
  5. В Държава/регион падащ списък, изберете държавата за маршрутизиране на повиквания през мрежата.
  6. В Маршрутизиране на обажданията падащ списък, изберете Маршрутизиране на Webex Calling .
  7. Щракнете върху Добавяне.
  8. Изберете Приложете настройки когато сте добавили всички настройки за обратно повикване.
1

От изглед на клиента вhttps://admin.webex.com , отидете на Услуги и под Среща , изберете сайтове .

2

Изберете сайта, за който да конфигурирате маршрутизирането на Webex Calling в мрежата и изберете Конфигуриране на сайта .

3

Изберете Общи настройки > Аудио настройки.

4

В секцията Webex Calling в мрежата, използвайте квадратчетата за отметка, за да активирате или деактивирате държава или регион.


 

Активирайте поне една държава или регион за обратно повикване.

5

В Държава/регион падащ списък, изберете държавата за маршрутизиране на повиквания през мрежата.

6

В Маршрутизиране на обажданията падащ списък, изберете Маршрутизиране на Webex Calling .

7

Щракнете върху Добавяне.


 

Въз основа на вашите изисквания повторете стъпката за „Разширение“ или други държави. Препоръчваме да използвате маршрутизиране на Webex Calling за всички налични държави в Държава/регион списък.

8

Изберете Приложете настройки когато сте добавили всички настройки за обратно повикване.


 

Вашите промени могат да отнемат до 30 минути, за да се размножават до клиента.

Какво да направите след това

Клиентът може да получи обратно повикване на устройството за повикване на Webex Calling , като избере Обади ми се опция в настройки за връзка на срещата и въвеждане на телефонен номер от обществена телефонна централа за Webex Calling .

CCA партньори и Edge аудио

Edge Audio работи с всеки партньор на CCA. Конфигурациите са еднакви. Основната разлика е, че разполагането използва мрежа CCA партньор вместо Webex PSTN аудио. Записът на CCA Call Detail Record (CDR) показва всички клиентски обаждания, които се свързват със събрание с помощта на Edge Audio. За повече информация относно CCA CDR вижте проектантния документ.

След като партньор на CCA подаде edge Audio поръчка, партньорът или решава сами да конфигурира Edge Audio, или да работи с администратор на клиент, за да ги конфигурира.

Персонализиране на език на подканата за интерактивен гласов отговор (IVR) за набиране

IVR подканва за обаждания, които маршрут над Edge Audio с помощта на номера за набиране от CCA Partner по подразбиране на английски език. За да настроите сайт на Edge Audio Webex с IVR система на друг език, предоставете на клиента си актуализиран скрипт lua, който идентифицира номерата за набиране за всеки език.

За да актуализирате езика в LUA скрипта, трябва да зададете маркера "Езикова променлива". За повече информация относно маркера на езиковата променлива вижте тази статия: https://help.webex.com/article/4zjt9m

След като актуализирате lua скрипта, изпратете го на вашия клиент. След това клиентът актуализира LUA скрипта на своя Унифициран CM.

Задаване на iVR език по подразбиране за номера за набиране на CCA

Можете да актуализирате iVR подканата за Edge Audio Webex сайтове да се възпроизвеждат на език, различен от английски език. Тази задача обяснява как да промените iVR езика по подразбиране от английски на друг език за всички номера за набиране на CCA.


  • Тази статия се използва като препратка, за която може да добавите маркери за езикова променлива.

  • Добавяне на всички маркери за езикова променлива преди x-cisco-site-uuid.

Преди да започнете

Изтеглете lua скрипта от администрирането на сайта, контролния център или портала на CCA.

1

Отворете скрипта Lua в текстов редактор.

2

Превъртете до URI за заявка за актуализиране с Edge Аудио URL адрес и сайт uuid раздел и изберете.

  • Един IVR език за всички телефонни номера — Този пример показва къде да поставите маркера наезиковата променлива в скрипта LUA. Този код използваfr_френския (FR) маркер за езикова променлива. Използвайте езика, който искате за вашия IVR:
    -- Update Request URI with Webex Express URL and site uuid
    if phoneNumber == "NUMBER_NEEDS_CUSTOM_LANUAGE" then
    local newRequestURI = string.gsub(requestURI, "sip:(.+)@(.*)", "sip:%1@cca.example.webex.com;locale=fr_FR;x-cisco-site-uuid=6f861ef80b622085e053000000000000”)
    msg:setRequestUri(newRequestURI)
    end
  • Един IVR език за един телефонен номер, и различен език за всички други телефонни номера — Този пример показва къде да поставите маркера заезикова променлива в скрипта LUA за един номер. Този код използваfr_френския (FR) маркер за езикова променлива. След това под else маркер, добавете маркера на езиковата променлива за езика, който се възпроизвежда за всички други iVR подкани.
     -- Update Request URI with Webex Express URL and site uuid
        if phoneNumber == "NUMBER_NEEDS_CUSTOM_LANUAGE" then 
            local newRequestURI = string.gsub(requestURI, "sip:(.+)@(.*)", "sip:%1@cca.example.webex.com;locale=fr_FR;x-cisco-site-uuid=6f861ef80b622085e053000000000000”)
            msg:setRequestUri(newRequestURI)
        else
            local newRequestURI = string.gsub(requestURI, "sip:(.+)@(.*)", "sip:%1@cca.example.webex.com;x-cisco-site-uuid=6f861ef80b622085e053000000000000")
            msg:setRequestUri(newRequestURI)
        end
  • Няколко IVR езика за различни телефонни номера– Този пример показва къде да поставите маркера на езиковата променлива в скрипта LUA. Този код използва френски (fr_FR) като първия присвоен език. Под първия запис добавете elseif кодов блок, който използва маркера за езикова променлива за присвоения на следващия номер. Накрая добавете else кодов блок, който използва маркера за локали за всички iVR подкани.
    Use this
        -- Update Request URI with Webex Express URL and site uuid
        if phoneNumber == "NUMBER1_NEEDS_CUSTOM_LANUAGE" then 
            local newRequestURI = string.gsub(requestURI, "sip:(.+)@(.*)", "sip:%1@cca.example.webex.com;locale=fr_FR;x-cisco-site-uuid=6f861ef80b622085e0537326e00a3c4f")
            msg:setRequestUri(newRequestURI)
        elseif phoneNumber == "NUMBER2_NEEDS_CUSTOM_LANUAGE" then
            local newRequestURI = string.gsub(requestURI, "sip:(.+)@(.*)", "sip:%1@cca.example.webex.com;locale=en_US;x-cisco-site-uuid=6f861ef80b622085e0537326e00a3c4f")
            msg:setRequestUri(newRequestURI)
        else
            local newRequestURI = string.gsub(requestURI, "sip:(.+)@(.*)", "sip:%1@ccax.qa.webex.com;x-cisco-site-uuid=6f861ef80b622085e0537326e00a3c4f")
            msg:setRequestUri(newRequestURI)
        end
    
3

Запишете скрипта Lua и го изпратете на клиента си, за да качите в техния Унифициран CM.